Tuesday, December 13, 2011


Yeah...misi berjaya! jamu akak2 kerani kat opis pun siap mintak resepi lagi..alhamdulillah, mereka suka..lepas ni boleh la buat lagi utk makan2 or bagi hadiah kat kawan2. nak ikutkan, tak tau sebenarnya proses yg betul buat deco tart ni..tp belasahh..hehehe

Untuk resepi sweet pastry, sama aje mcm resepi b4 ni, buat cheese tart.

Untuk resepi custard: (maaf lah lupa copy resepi ni dari siapa..but, thanks to you!! )
500ml susu segar
2 biji telor
50gm tepung kastad
100gm gula castor
1/2 sdt esen vanilla

Cara-caranya:

Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga sebati...
Masak di atas api yg perlahan hingga agak pekat...
Tuang kedlm pastri
Bakar sekali lagi pada suhu 160 'c hingga masak...

p/s: pastikan semasa masak tu, jgn terlalu lama, nanti adunan custard akan jadi keras..pernah terjadi kat saya..sebab first time buat, tak tau mcmn yg dikatakan 'pekat' tu..
takpe, practice makes perfect!

Lepas dah siap bakar kali kedua, masa untuk letakkan potongan buah/fruit cocktail di atasnya..baru hidangan nampak kelessssss...hihihi

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright 2010 Fae's Little Oven.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.