KEK PELANGI• Kongsi resepi
250gm mentega/marjerin
220gm tepung naik sendiri/220gm tepung gandum + 1sdt baking powder
200gm gula castor
4 biji telur gred A
5sdm air susu (susu cair/ bancuhan susu tepung)
1sdt esen vanila
pewarna (ikut suka)
Griskan acuan, panaskan oven 180'c
, pukul mentega dan gula dgn kelajuan sederhana sehingga betul2 kembang dan gebu.
Perlahankan kelajuan masukkan telur 1/1. Pukul sebati. Masukkan tepung yang dah diayak selang selikan dengan air susu. Masukkan esen vanila.
Bahagikan sama banyak dan warnakan..
Teknik membuatnya
Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokkan di atasnya. . Ulangi proses ini hingga habis.
Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam (40-50min pun dah ok, bergantung pada oven masing2 ye)
0 comments:
Post a Comment