Saturday, August 21, 2010

Adunan merah kat bahagian tengah terlebih pulak :P
Tu sebab lah bhg tengah kek ni lebih warna merah bila dah potong. Selain dari itu..coraknya menjadi dan rasanya sedap!! =D>

Saja mencuba resepi kek yg paling basic..mana tau..lepas2 ni nak buat kek yg mudah dan cepat..dah ada resepi dlm kitab memasak ku! Hoye! Belang2 tu pun first time cuba lepas buat byk reference dlm FB Kongsi Resepi..alhamdulillah..ada la jugak rupanya..hehe..

Thanks pada yang memberi tunjuk ajar langkah demi langkah.

Ini resepinya, diambil daripada FB Kongsi Resepi (Nuralashikin Othman)
Selamat mencuba /please

KEK PELANGI• Kongsi resepi



250gm mentega/marjerin

220gm tepung naik sendiri/220gm tepung gandum + 1sdt baking powder

200gm gula castor

4 biji telur gred A

5sdm air susu (susu cair/ bancuhan susu tepung)

1sdt esen vanila

pewarna (ikut suka)

Griskan acuan, panaskan oven 180'c
, pukul mentega dan gula dgn kelajuan sederhana sehingga betul2 kembang dan gebu.

Perlahankan kelajuan masukkan telur 1/1. Pukul sebati. Masukkan tepung yang dah diayak selang selikan dengan air susu. Masukkan esen vanila.
Bahagikan sama banyak dan warnakan..


Teknik membuatnya
Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokkan di atasnya. . Ulangi proses ini hingga habis.
Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam (40-50min pun dah ok, bergantung pada oven masing2 ye)

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright 2010 Fae's Little Oven.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.